Vluchtelingen hebben geen keuze

Op 25 februari 2015 verscheen in De Biltsche Courant het interview van Anneke Iseger met Letty Berk en Hanneke Eilers.

door Anneke Iseger

“We hebben gemerkt dat er gemopperd wordt als aan vluchtelingen woningen worden toegewezen. Ik begrijp die onvrede goed. Als je eigen kind al jarenlang op de wachtlijst staat en iemand zomaar een woning krijgt, dan vind je dat al snel oneerlijk. Maar een vluchteling kan zelf niet kiezen voor een gemeente of huis, en krijgt echt niet alles gratis. Hij moet een lening afsluiten voor de inrichting en keihard werken om zich thuis te voelen in een vreemd land.”

De Bilt – Aan het woord is Hanneke Eilers, coördinator Steunpunt Vluchtelingen De Bilt. De gemeente moet dit jaar voor zeventig vluchtelingen huisvesting zoeken (vorig jaar waren het er 39), en het Steunpunt zoekt dan ook meer vrijwilligers in vooral Maartensdijk, maar ook voor de overige kernen. “We zoeken mensen met hart voor de doelgroep. Mensen die de vluchtelingen door de papierwinkel en met hun formulieren langs de vele loketten kunnen loodsen, hen willen helpen met het leren van de taal en het inburgeren in het sociale leven. Er moeten ook scholen, een huisarts en tandarts gevonden worden.”

Nooit alleen

Natuurlijk worden de vrijwilligers ingewerkt door ervaren collega’s en Hanneke zelf. Ze gaan nooit alleen op pad, maar worden gekoppeld aan een ervaren collega. Letty Berk uit Maartensdijk is sinds april vorig jaar maatschappelijk begeleider. “Het is heel leerzaam en ik kom steeds nieuwe situaties tegen. Zo was er een Somalisch gezin dat hier een baby had gekregen. De vader wilde het kindje zijn achternaam geven, maar er was geen trouwboekje meer. Ik heb het op het gemeentehuis kunnen regelen, en dan denk ik: Yes! Gelukt! Weet je, deze mensen zijn niet zomaar hier, maar moesten door oorlog en geweld hun land ontvluchten en alles achterlaten. Vluchtelingen hebben geen keuze. Ik denk voortdurend: stel dat ik in zo’n situatie zat, hoe zou ik me dan voelen? Je moet een vreemde taal leren, en dan is er nog het enorme cultuurverschil.

Deze mensen zijn hier niet zomaar, ze moesten alles achterlaten

Bovendien, je hebt echt niets meer. Vooral Syriërs hadden in hun thuisland een redelijke welstand, maar moeten hier weer onderaan beginnen. Ik heb grote bewondering voor hun veerkracht en moed.” Hanneke: “Zij zijn hier veilig. Dit is voor ons normaal, maar voor hen is dit zo belangrijk.” Een vrijwilliger is ongeveer drie dagdelen per week aan het werk, waarvan één het draaien van een spreekuur is. “Dan leer je het meest,” aldus Letty. “Als een gezin ‘gesettled’ is, dan krijg je een nieuw gezin toegewezen. Spannend!”

Letty Berk en Hanneke Eilers voor het kantoor van Steunpunt Vluchtelingen De Bilt
Maatschappelijk begeleider Letty Berk (links) en coördinator Hanneke Eilers voor het kantoor van Steunpunt Vluchtelingen De Bilt. Foto: Anneke Iseger

Nieuwe dorpsgenoten

Steunpunt Vluchtelingen De Bilt aan de Kometenlaan 39a, Bilthoven, helpt onze nieuwe dorpsgenoten bij hun zoektocht naar een nieuw leven. Omdat de gemeente dit jaar zeventig vluchtelingen moet huisvesten, zijn er meer vrijwilligers nodig. Wie hart heeft voor deze doelgroep, kan voor een informatief gesprek contact opnemen via 030–2292825 Steunpunt Vluchtelingen De Bilt