Ze komen uit o.a. Syrië, Nigeria en Turkije. Acht kinderen die met hun ouders zijn gevlucht voor oorlogsgeweld en die in De Bilt aan een nieuw leven zijn begonnen. Ze hebben veel meegemaakt en spraken soms nog geen woord Nederlands. Verlegen en onzekere kinderen – de jongste 3 en de oudste 8 jaar – op zoek naar hun plek in dit nieuwe land. Voor hen organiseerde muziektherapeute Willemijn van der Heijden samen met het Steunpunt Vluchtelingen De Bilt ‘De gele ballon’, een muziekproject waarvoor het Kunstenhuis gratis ruimte ter beschikking stelde. Op deze manier konden de kinderen op een speelse manier landen in hun nieuwe omgeving.
Muziektherapie
Willemijn (50) geeft naast haar praktijk voor muziektherapie (Samenspel) ook les in het Montessori onderwijs. Hiervoor was ze leerkracht en ambulant begeleider in het speciaal onderwijs. In de praktijk begeleidt zij kinderen en jongeren met ADHD, autisme en trauma verwerking, pestproblematiek of problemen in de weerbaarheid. In alle gevallen gaat het om kinderen van wie de emotionele wereld verstoord is. Daarom hoefde Willemijn niet lang na te denken toen het Steunpunt Vluchtelingen De Bilt aan haar vroeg of zij iets voor jonge vluchtelingenkinderen wilde doen die sinds kort in De Bilt wonen.
Wereldreis
Willemijn: “Ik dacht onmiddellijk aan het boek van Charlotte Dematons, De gele ballon. Dat is een prachtig prentenboek zonder taal, waar je heel goed eigen woorden of muziek aan kunt toevoegen. De gele ballon maakt een wereldreis en doet ook landen aan waar deze kinderen gewoond hebben. “Ik had een grote uitvoering van dit prachtige prenten-zoekboek aangeschaft. Iedere week gingen de kinderen daarin met elkaar op zoek naar de gele ballon, de blauwe auto, de boef en de man op het vliegend tapijt. Ze konden er geen genoeg van krijgen. Al bladerend kwamen ook de verhalen: de kinderen vertelden over hun eigen herinneringen in hun vaderland en soms over traumatische ervaringen.”
Het boek bracht de kinderen ook in een grote westerse stad. Daar bestudeerden ze het verkeer, de gebouwen en hoorden ze welke toeters en fietsbellen daar klonken. Bij iedere plaat in het boek werden muzikale werkvormen bedacht. Willemijn: “In de stad deden we net of we met z’n allen in een autobus zaten. En waren we in de woestijn, dan maakten we dansjes met Afrikaanse ritmes.”
Magisch
In het begin vonden sommige kinderen het allemaal erg spannend en durfde niet iedereen mee te doen. Maar tijdens hun reis door het boek leerden de kinderen elkaar kennen. Willemijn: “Ze leerden muziek maken op kleine Orff instrumenten en op de djembé en zongen samen liedjes. En ze leerden spelenderwijs de taal, want alles was in het Nederlands.”
Op 18 november gaven Willemijn en Mirvat Jaajuk, assistent en muziekdocent uit Syrië, samen met de kinderen een presentatie van hun muziekproject in de theaterzaal van het Kunstenhuis. Willemijn: “Ieder kind had een hoofdrol: de een was chauffeur, de ander reiziger of schaap en dat gaf hen een heel competent gevoel. De uitvoering in de fraai verlichte theaterzaal was magisch voor de kinderen. Daar mochten ze optreden in hun mooie kleren op een echt podium voor hun familie, buren en maatschappelijk begeleiders. Na afloop kregen de kinderen allemaal een eigen prentenboek van ‘de gele ballon’ van het Steunfonds Vluchtelingen en een oorkonde van Willemijn. Maar het mooiste was misschien wel dat zij een plekje hadden verworven in hun nieuwe land.”
Het muziekproject De gele ballon werd mogelijk gemaakt dankzij een donatie van een inwoonster van De Bilt aan het Steunfonds Vluchtelingen. Zij wilde graag dat dit geld zou worden gebruikt voor een muziekproject voor vluchtelingenkinderen.
We willen graag een vervolg geven aan dit project, want volgend jaar zijn er weer nieuwe kinderen. U kunt ons helpen door een financiële bijdrage over te maken op IBAN: NL 72 TRIO 0391157450 ten name van Steunfonds Vluchtelingen De Bilt o.v.v. ‘De gele ballon’.
Voor meer informatie zie ook www.samenspelmuziek.nl