Iftarmaaltijd – samen genieten van Turkse specialiteiten

BILTHOVEN Het was een spontaan plan van een aantal Turkse gezinnen die inmiddels Biltenaren zijn. Een gezamenlijke Iftarmaaltijd met de vrijwilligers die hen helpen hier een nieuw thuis vinden. Het werd een waardevolle avond.

Door Julie Houben

Een beetje hulp

De afgelopen jaren hebben zich ongeveer 11 Turkse gezinnen gevestigd in de gemeente De Bilt. Een aantal van hen is als vluchteling naar Nederland gekomen, anderen hebben zich later bij hun familie gevoegd. Met de hulp van vrijwilligers van het Steunpunt Vluchtelingen De Bilt vinden zij geleidelijk hun eigen weg in de Biltse samenleving. De hulp kan van alles zijn, de inrichting van een huis, afsluiten van verzekeringen, contact met de buren, vinden van huisarts of school en taalles om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. De Nederlandse samenleving met bijbehorende bureaucratie kan behoorlijk ingewikkeld zijn als je uit een totaal andere cultuur komt en bovendien geen Nederlands spreekt. Dan is een beetje hulp bij de ‘inburgering’ vaak hard nodig. De hulp wordt zeer gewaardeerd. Daarom nodigden de Turkse families de vrijwilligers en medewerkers van het Steunpunt uit voor een gezamenlijke Iftar-bijeenkomst.

Saamhorigheid

Het vasten tijdens de ramadan betekent een maand lang niet eten en drinken tussen zonsopgang en zonsondergang. Tijdens de Iftar wordt het vasten doorbroken met een gezamenlijke maaltijd met vrienden en familie. De Iftar vormt ook een moment van bezinning en dankbaarheid. Het is een moment van samenzijn, van saamhorigheid en denken aan mensen die door omstandigheden honger moeten lijden.

Gastvrijheid

Vorige week was het zover. Ongeveer 60 mensen verzamelden zich in het gebouw van de WVT. Nadat iedereen zijn of haar plekje had gevonden aan een van de lange tafels en de tijd van de Iftar was aangebroken, werd de groep namens de ‘nieuwe Nederlanders van gemeente De Bilt’ welkom geheten. Een van de organisatoren gaf een korte uitleg over het vasten en de Iftar en zij bedankte namens alle gezinnen de aanwezige vrijwilligers voor de gastvrijheid en steun die zij ervaren. Na de oproep tot gebed, de Azaan, was het tijd om samen te genieten van een uitgebreid buffet met veel lekkere Turkse specialiteiten, verzorgd door alle aanwezige gezinnen. Afiyet olsun, smakelijk eten! Tijdens de maaltijd werd er volop gekletst, genoten van alle heerlijkheden en kwamen de gasten ook nog aan het woord, waarbij natuurlijk vooral de gastvrijheid van de Turkse gezinnen werd geroemd.

Veel gggg’s

Deze Turkse gezinnen hebben inmiddels hun plek gevonden in de gemeente. Velen van hen hebben een baan, terwijl anderen nog druk bezig zijn de best wel lastige Nederlandse taal (met veel “gggg’s”) onder de knie te krijgen. Inburgering doen we samen en zo zorgen we ervoor dat nieuwkomers zich sneller thuis voelen. Voor de aanwezigen was het een zeer waardevolle avond!